Friday, 4 September 2015

Lim Kit Siang Kata Dia Tak Pernah Pijak Gambar Pemimpin Politik


Saya terbaca Roketkini akhbar rasmi DAP. Dalam tulisan terbaru Roketkini.com dalam artikel "DAP kutuk perbuatan pijak gambar Najib, Hadi" 2 September 2015 Lim Kit Siang ada menyatakan “Sepanjang 50 tahun penglibatan saya dalam politik, saya tidak pernah memijak gambar mana-mana pemimpin politik,”

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah menjelaskan, memang ada orang yang menuduh beliau dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng memijak gambar bekas Adun-Adun Pakatan Rakyat yang belot kepada parti sehingga menyebabkan Pakatan kehilangan kuasa di Perak pada 2009, merupakan pembohongan.

“Ini tidak benar dan ia adalah putar belit kebenaran. (Pada masa itu) memang penganjur konvensyen DAP Perak meletakkan gambar Adun-Adun pembelot tersebut di ruang masuk untuk dipijak, tetapi saya dan Guan Eng enggan memijaknya.

“Malah gambar-gambar yang diambil oleh jurugambar menunjukkan sedaya-upaya mengelak diri daripada memijak gambar tersebut,”
jelas Lim Kit Siang.
Kata Lim Kit Siang lagi, politik bukan sesuatu untuk memijak gambar pihak lawan, walau betapa bencinya kita kepada mereka, tetapi ia adalah tentang dasar dan program untuk kebaikan rakyat tanpa mengira kaum, agama, gender atau parti politik.

Entah boleh berpercaya ke kata-kata Lim Kit Siang ni?

Banyak perkara mengenai PAS dan Abdul Hadi Awang yang diperkatakan oleh DAP sebenarnya lari daripada perkara sebenarnya. Isu hudud contohnya dan bagaimana perkara ini telah dibahaskan pada pertemuan pimpinan Pakatan Rakyat telah dinafikan seolah-olah hudud tak pernah dibincangkan.

Kita dalam perjuangan Islam kena sabar, Insya-Allah kebenaran akan terbongkar satu persatu sehingga kita akan jelas siapa sebenarnya yang suka berbohong dan siapa yang benar.
Nordin Bin Ali
nordinbinali@gmail.com
http://nordinali.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment