Thursday, 3 September 2015

Hebat Tok Guru Nik Aziz Macam Tau-Tau Ada Orang Nak Lompat Parti!


Sehari dua ini kita diviralkan dengan isu bai'ah dan takliq. Saya terima emel daripada pembaca bertanya apa pandangan saya berkenaan isu ini. Saya balas sepontan, kena tanya Khalid Samad pasal dia yang pandai-pandai tambah perkara ini.

Saya dah menulis perkara ini secara jelas pada artikel lalu (boleh baca di sini). Tapi nampaknya ramai yang masih tak faham mengenai isu bai'ah dan takliq, termasuk Dr Hatta sendiri. Rasa baik kita berbahas semula secara fakta mengenai perkara ini.

Haji Mustafa Ali (Setiausaha Agung PAS) pernah membuat kenyataan pada November 2009 lalu ketika isu ini berbangkit setelah Khalid Samad mendedahkan adanya takliq cerai isteri talak 3. Rasanya Khalid berbuat demikian untuk menyerang Dr Hassan Ali yang telah dipecat daripada PAS.

Cikgu Pa menunjukkan contoh baiah Presiden PAS
Tuan Guru Haji Abdul Hadi semasa sidang media November 2009
Cikgu Pa berkata baiah tersebut digunapakai di setiap negeri selewat-lewatnya sejak pilihan raya umum 1974 lagi apabila beliau sendiri kali pertama bertanding mewakili PAS telah berbaiah (tak masuk takliq cerai isteri talak 3).

Mustafa Ali berkata lafaz bai'ah tersebut berbunyi:"Wallahi, wabillahi, watallahi, bahawa saya (nama calon) yang diamanahkan oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk bertanding bagi (nama pilihan raya dan kerusi) bersumpah dengan nama Allah, sama ada saya menang atau saya kalah dalam pilihan raya ini, saya tidak akan mengkhianati parti dan perjuangan parti ini. "Jika saya mengkhianati parti dan perjuangan parti ini, maka saya akan dilaknati Allah, para malaikat dan sekalian para pelaknat.
 
Semasa sidang media November 2009 Cikgu Pa menafi wujud baiah talak tiga isteri, tetapi beliau berkata tak tahu jika ada yang menambahnya. Walaupun terdapat lafaz sedemikian yang digunapakai, PAS juga mengenal pasti terdapat juga "dua kes terpencil" di Selangor yang menggunakah kandungan bai'ah yang berbeza katanya pada sidang tersebut.

Menurutnya, satu kes tersebut melibatkan ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad yang mengakui memasukkan lafaz cerai taklik dalam bai'ahnya bagi mengukuhkan pendiriannya supaya tidak mengkhianati parti.

Mustafa bagaimanapun enggan mendedahkan seorang lagi pemimpin PAS di Selangor yang terlibat menggunakan bai'ah tersebut yang didakwanya berlaku di luar pengetahuan pemimpin atasan PAS.Ditanya sama ada PAS akan mengambil tindakan disiplin terhadap Khalid kerana mengamalkan bai'ah yang berbeza, Mustafa berkata: "Saya sudah peringatkan. Apa yang telah berlaku itu, lain kali jangan buat lagilah."

Ada yang berhujah kononnya Tok Guru Nik Aziz tak bersetuju berkenaan takliq talak isteri 3 macam ini dikatakan takliq talak 3 isteri itu cadangan Tok Guru Nik Aziz sendiri.

Ini yang penting yang perlu tahu dan memahami isu semasa dan perubahan keadaan.

Sebelum kenyataan SUA Cikgu Pa, Tok Guru Nik Aziz ada membuat kenyataan bahawa talak 3 tak ada dalam PAS. Ini boleh di dapati daripada akhbar Bernama pada 10 November 2009. (sila rujuk di sini)

Nik Aziz Nafi Wujud Bai'ah Dalam Pas

KOTA BAHARU, 10 Nov (Bernama) -- Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat Selasa menafikan wujudnya apa yang dinamakan sumpah bai'ah yang membawa kepada perceraian isteri sehingga menjadi polimik baru dalam kepimpinan PAS sekarang.
Menteri Besar Kelantan itu berkata isu itu sengaja ditimbulkan oleh pihak tertentu di kalangan orang Islam sendiri yang dengki terhadap perjuangan PAS yang mula diterima oleh masyarakat umum.
"Sebenarnya PAS ini telah didengki oleh orang Islam sendiri, oleh kerana parti ini berkembang akhir-akhir ini maka golongan sekular ini berusaha juga dan mencari juga jalan yang boleh menggugat kedudukan PAS.
"Di Kelantan, isu bai'ah ini tak timbul langsung," katanya kepada pemberita di sini hari ini, mengulas isu yang ditimbulkan oleh anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad baru-baru ini.
Khalid dari Pas, mengakui wujudnya syarat yang menghendaki pemimpin-pemimpin parti itu melafazkan bai'ah iaitu sumpah taat setia bahawa akan jatuh talak tiga terhadap isteri masing-masing jika mereka mengkhianati parti.
Bagaimanapun Naib Presidennya Salahuddin Ayub berkata Majlis Syura Pas tidak pernah mengeluarkan sebarang dasar yang menghendaki pemimpin-pemimpin parti itu melafazkan bai'ah sedemikian.
Namun Anggota Jawatankuasa Pas Pusat dan Anggota Exco kerajaan negeri Kelantan Datuk Husam Musa pula mempertahankan bai'ah yang wujud dalam parti itu dengan alasan untuk mengelak wakil rakyat mereka daripada dibeli oleh Umno.
Reaksi daripada itu Kerajaan mahu kepimpinan PAS memberi penjelasan mengenai dakwaan bai'ah itu.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharom berkata ini kerana pihak kerajaan melihat bai'ah adalah suatu keputusan yang hanya dibuat sebelah pihak tanpa perbincangan dengan pihak wanita.
Bagaimanpun Nik Abdul Aziz mengakui sebelum calon PAS bertanding (dalam pilihan raya) ada angkat sumpah dan ianya terdapat dalam borang taat setia sebagai akujanji sebagai tanda setia dan amanah kepada parti.
"Kita kahwin dengan orang pun ada ijab kabul, ijab kabul itu yang dipanggil bai'ah," katanya.
Ditanya mengenai wujudnya bai'ah sedemikian di kalangan PAS Selangor, Nik Aziz berkata sebagai Menteri Besar Kelantan masalah Selangor adalah masalah individu dan terserah kepada tugas jawatankuasa disiplin utuk menyelesaikannya.

Khalid Samad mempertahankan hujah kenapa dia tambah talak 3 yang tak diminta oleh PAS dalam bai'ahnya. Anda boleh baca artikel Khalid Samad 16 November 2009 bertajuk Kapal Perang Tariq Ibn Ziyad dan Isu Bai’ah Taklik – Kata Penutup

Khalid Samad mengakhir tulisannya "Namun sekiranya pimpinan PAS menganggap ianya tidak perlu, saya akan akur walaupun pada saya dan isteri, kelebihan amalan ini amat jelas sama sekali. Pada masa yang sama, saya amat bersyukur kerana telah dikurniakan Allah seorang isteri yang memahami erti perjuangan yang telah bersama saya selama lebih 30 tahun ini."

Sebelum ini ramai orang serang Khalid berkenaan talak 3 isteri dan Khalid Samad menjawab dalam twitternya bahawa dia tak masuk talak 3 dalam bai'ahnya pada PRU-13 baru-baru ini. Saya setuju dengan kenyataan dia.

Semua jelas pimpinan PAS secara khusus tak berapa setuju dengan tambahan talak 3 isteri dimasukkan dalam bai'ah. Yang ini Khalid sendiri akur dan menulis dalam blognya.

Tiba-tiba di Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz meminta ditambahkan talak 3 isteri dalam bai'ah. Sebab kita kena faham masa, situasi dan keadaan sebelum kita ambil kenyataan Tok Guru Nik Abdul Aziz. Tapi sesetengah pihak mereka bodoh dalam hal ini dan ada juga berniat jahat ambil petikan bertujuan menyerang kepimpinan dalam PAS.

Wujud perbahasan pada masa itu dan akhirnya bersadarkan pendapat Iman Hanafi Kelantan atas permintaan Tok Guru Nik Aziz menambah takliq talak 3 isteri dengan harapan tiada yang lompat parti.

Rupa-rupanya sebelum meninggal dunia Tok Guru Nik Abdul Aziz seolah-olah macam tahu ada ADUN dan MP yang cuba mengkhianati perjuangan PAS dengan menubuh parti baru. Mereka cuba melemahkan PAS dan memberikan kekuatan kepada UMNO untuk menawan Kelantan.

Hebat Tok Guru daripada tak setuju menjadi tukang cadang!!

#Nota: Kamarudin selamat pasal isteri dah meninggal.


Nordin Bin Ali
nordinbinali@gmail.com
http://nordinali.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment