Monday, 9 November 2015

Husam bodoh untuk mengerti pemikiran Tok Guru


Ada yang menulis, termasuk Greenboc (dulu blognya berada rangking sekitar hampir 1000 tapi  kini 585,979 di Malaysia, menunjukkan pembaca tidak suka tulisan berbentuk fitnah) tentang Adun Salor, Datuk Husam Musa kononnya melontar 'bom' pada satu ceramah yang mendakwa cadangan presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk menjadi penasihat kepada Umno adalah sebahagian dari perancangan kerjasama antara kedua-duanya.

Kawan-kawan saya yang pro AMANAH minta saya komen.

Saya sekadar menjawab Husam Musa dikatakan anak didik Tok Guru Nik Abdul Aziz tetapi malangnya dia gagal memahami (bodoh bahasa keras sikit) pemikiran Tok Guru.Di atas saya sertakan satu buku Tok Guru. Tolong cari sendiri buku apa, nak tahu juga anak didik Tok Guru boleh jumpa tak buku tok gurunya?

Tok Guru Nik Abdul Aziz menulis;
Atas dasar ini kita bangun menegur parti yang memerintah sejak daripada 40 tahun dulu sampai hari ini. Kita tegur. Bukan kita nak lawan dia, bukan kita nak bangkang dia. Cuma istilah politik orang panggil pembangkang. Tapi istilah agama di panggil penasihat.
Saya rasa tak payah kita nak putar belit kenyataan Presiden PAS, Abdul Hadi. Faham apa yang disebut jangan tanam sifat benci kerana benci membuatkan kita hilang pertimbangan dan membuat fitnah atas apa yang di bawa oleh Abdul Hadi. Mampukah kita di akhirat nanti nak berhadapan dengan Allah s.w.t.??Nordin Bin Ali
nordinbinali@gmail.com
http://nordinali.blogspot.com/

2 comments:

 1. SEMPOI JE ANAK NIK AZIZ NI PERLI KHALID SAMAD!!!

  “Tiada apa yang menarik,” kata Ketua Pemuda Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengulas dakwaan Khalid Samad mengenai alasan rancangan DAP untuk bertanding lapan kerusi di Selangor.

  Menurut Ahli Parlimen Pasir Mas Kelantan tu, jika Khalid mengatakan DAPigs bertanding disebabkan oleh kurang keyakinan dengan Pas, maka Pas juga bertindak dengan alasan yang sama.
  “Pas pun akan bertanding di kawasan DAP dengan alasan sama. DAP bukan lagi rakan tahaluf Pas. Bahkan bagi Pas, DAP terbukti sebuah parti yang panas, yang bersifat memaksa.
  “Halau hudud masuk parlimen. Halau Pas dari Pakatan Rakyat (PR). Sekarang halau Pas dari kerajaan Selangor. Politik ‘Big Bos style Amerika’ ini orang tidak boleh pakai di Malaysia,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.
  Beliau diminta mengulas kenyataan Khalid yang menafikan tindakan DAPigs untuk bertanding di lapan kawasan di Selangor disebabkan oleh kurang keyakinan kepada rakan baru mereka iaitu Amanah.

  Nik Abduh yang juga memberitahu, PAS juga tidak gentar dengan apa sahaja halangan yang sedang didepani kini malah parti itu turut sentiasa positif dengan polisi perjuangan sedia ada.
  “Semakin hari Pas semakin positif di mata rakyat. Ini adalah hasil polisi sederhana yg dipraktikkan oleh Pas yang mengelak kepanasan politik yang tidak terkawal,”katanya.
  Sebelum ini, DAPigs telah mengumumkan persiapan untuk meletakkan calon mereka dan bertanding di lapan kerusi DUN Selangor yang kini dipegang oleh PAS selepas Pilihan Raya Umum yang lalu.

  Pengerusi DAPigs Selangor didakwa sebagai berkata, keputusan akan dimaklumkan kemudian selepas perbincangan mesyuarat Pakatan Harapan Selangor diadakan, sama ada DAP akan bertanding untuk semua kawasan tersebut ataupun bebera

  ReplyDelete
 2. Tuan, saya setuju dengan ust nik abduh.
  PAS perlu memaksimakan DHimpunan utk memasuki kawasan DAP.
  Perlu bergerak pantas, kena guna slogan PAS ganti DAP di negeri2 yg dikuasai DAP dan PAS ganti UMNO di negeri2 UMNO. Bagi psaiko dulu dan istiqamah hingga kemenangan

  ReplyDelete