Sunday, 22 November 2015

4 MP PAS yang bertanding di Parlimen Kubang Kerian Dari Spesis yang sama


P024 Parlimen Kubang Kerian terdiri daripada 3 Dun iaitu DUN N17 Salor, DUN N18 Pasir Tumboh dan DUN N19 Demit. Yang menarik ada yang hantar maklumat kepada saya bahawa semenjak 1990 mereka yang bertanding di Parlimen Kubang Kerian terdiri daripada spesis yang sama.

Parlimen Kubang Kerian adalah kubu kuat PAS dengan 3 Dun yang kuat dan majoriti PAS menguasa segenap penjuru kawasan berkenaan.

Atas kepasiti kubu kuat PAS, beberapa pimpinan utama PAS telah diberikan kesempatan untuk bertanding di situ.

1995 Mohamad Sabu, 1999 Husam Musa, 2004 dan 2008 Salahudin Ayub. 2013 Ahmad Baihaki bin Atiqullah.

Bila kawasan itu kubu kuat, maka ramai yang nak bertengek untuk mendapatkan sedikit 'kuasa' dan kemengahan.


Krisis di Kelantan tidak lari daripada perebutan kuasa. Al Marhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz pernah mengulas perkara ini dengan istilah "LAPAR KUASA". Peristiwa perebutan kuasa yang lalu berulang kembali apabila ada pimpinan di Kubang Kerian serta pengikutnya LAPAR KUASA.

Malang bagi al Marhum Tuan guru Ust Atiqullah Hj Yaakob, pondok Pasir Tumbuh yang mempunyai anak tidak memahami hakikat sebenar perjuangan Islam PAS sama seperti anak al Marhum Ustaz Fadzil Mohd Noor.
Nordin Bin Ali
nordinbinali@gmail.com
http://nordinali.blogspot.com/

2 comments:

  1. perebutan kuasa di kelantan relevan dgn pas sekarang ini

    balak balak balak

    ReplyDelete
  2. sudahlah...dulu TGNA hidup..lebai walaunta berdrama...TGNA dah xde lebai walaunta tunjuk wajah sebenar...serban besar hati kotor..hanyut dgn mainan iblis..habih punah pas dikerjakan menantu kesayangan

    ReplyDelete