Wednesday, 3 July 2013

Sistem Keadilan Malaysia Yang Tunggang Langgang


Ahli Parlimen Bandar Kuching, Chong Chieng Jen dikunjungi tiga pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam, sehari selepas pendedahannya berkaitan senarai tanah keluarga Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Mereka datang untuk mendapatkan dokumen senarai pendedahannya sehingga menyebabkan Chong terkejut.

"Saya hanya individu biasa. Jika saya boleh mendapatkan dokumen itu daripada Pejabat Pendaftar Tanah, apakan lagi SPRM?" soal Chong apabila ditemui oleh The Malaysian Insider.
 
"Jika kata 10 penyiasat mereka buat kerja, tiada alasan untuk mereka tidak memiliki dokumen sebegini," tambah beliau lagi.

Pada Isnin, Ahli Parlimen DAP itu mendedahkan dokumen senarai tanah seluas hampir 100,000 ekar bernilai RM1 bilion yang didakwa milik ahli keluarga Abdul Taib.

Chong kemudian mempersoal keupayaan SPRM dalam menjalankan siasatan ke atas ketua menteri itu yang disifatkannya sebagai tidak serius.

Chong dalam ucapannya di Parlimen pada Isnin mendakwa Abdul Taib dan keluarganya memiliki 24 plot tanah yang diperoleh bawah aras nilai pasaran serta menunjukkan dokumen berkaitan enam tanah berjumlah 89,025 hektar, terletak kira-kira lapan kilometer dari Kuching.

Beliau turut mendedahkan syarikat yang ada kaitan dengan Abdul Taib, Polar Red Sdn Bhd, Magna Wide Sdn Bhd, CMS Lands Sdn Bhd, Monarda Sdn Bhd, Radiant Lagoon Sdn Bhd, Miracle Harvest Sdn Bhd dan Worldsign Harvest Sdn Bhd.

Turut menyatakan gesaan supaya SPRM mengambil tindakan tegas ialah Ahli Parlimen Sibu, Oscar Ling Chai Yew yang menyifatkan bukti itu mencukupi untuk mendakwa Taib.

"Dokumen yang didedahkan Chong Isnin lalu adalah bukti jelas salah kuasa Taib dan lebih daripada cukup untuk SPRM mengambil tindakan," katanya.

Ahli Parlimen Stampin, Julian Tan Kok Ping, pula berkata SPRM perlu membuktikan sikap profesionalisme dalam menangani kes melibatkan Taib.

"Walaupun mereka agak lewat sedikit, langkah SPRM bertemu Chong untuk mendapatkan bukti itu petanda baik, tapi mereka perlu serius.

"Sudah lama orang tunggu Taib dibawa ke muka pengadilan. SPRM perlu menunjukkan profesionalisme," katanya.

Baru-baru ini, SPRM dalam kenyataan media berkata kes yang mengaitkan Ketua Menteri Sarawak dan keluarganya yang tersebar luas di YouTube sedang diteliti.

Sebuah badan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa, Global Witness (GW) secara menyamar berunding dengan sepupu Abdul Taib dan beberapa orang untuk mendapatkan ribuan hektar tanah hutan.

NGO berpangkalan di London itu turut menyifatkan pendedahan berkenaan sebagai rasuah sistematik.

SPRM dalam satu kenyataan hari ini pula menegaskan, sebuah pasukan khas melibatkan 10 pegawai giat menjalankan siasatan dan lebih 20 individu yang disebutkan dalam video, diambil keterangan.

Mac lalu, GW mendakwa ahli keluarga Abdul Taib dan rakan perniagaannya melakukan penyalahgunaan lesen pembalakan untuk memperkayakan diri mereka.

SPRM dalam kenyataan sama juga menafikan siasatan pihaknya tidak mendapat kerjasama pihak terlibat.

Abdul Taib yang berkuasa selama 32 tahun berdepan dakwaan penyalahgunaan  kuasa, bagaimanapun menolak tuduhan itu dengan melabel SPRM sebagai "nakal". - 3 Julai, 2013.

No comments:

Post a Comment